Cum a ajuns Quiche Lorraine sa faca istorie

Postat in Articole
Considerat un produs specific bucatariei franceze, Quiche Lorraine isi are originea in Lorraine (Lorena), regiunea din N-V Frantei, singura ce se afla la granita cu trei tari: Belgia, Luxembourg si Germania.
Lorena a fost o perioada si sub dominatie germana, atunci fiind cunoscuta ca Lothringen.  Iata de ce nu este de mirare ca, din punct de vedere etimologic, cuvantul quiche vine din termenul german Kuchen (tarta).

Initial quiche lorraine era termenul ce desemna o tarta sarata deschisa cu cateva ingrediente de baza: oua, smantana, bacon crocant.

Ulterior a fost introdusa si branza in umplutura => Quiche a Gruyere, tarta ce contine si branza cu acelasi nume. Sau in loc de Gruyere mai poti folosi si Emmentaler.

Quiche Alsacienne este varianta de quiche cu ceapa. In prezent, insa, sunt o multime de varietati de quiche, ce contin diverse ingrediente incepand de la broccoli pana la fructe de mare.

Versatilitatea si simplicitatea au facut din quiche un ambasador al bucatariei franceze in lume, ce s-a adaptat de-a lungul timpului la gusturile celor ce l-au preparat.

In ceea ce priveste quiche-ul lasa-ti gusturile sa-ti fie ghid si prepara tarta asa cum crezi si cu ce ingrediente ai la indemana. Ai sa fii surprinsa ce combinatii bune poti inventa.

Prepararea quiche-ului

Blatul (pâte brisée) il poti cumpara fie de la supermarketuri si hipermarketuri, fie il poti prepara tu acasa.  Pentru a-l prepara acasa ai nevoie de:  225g faina,  100g unt,  un varf de sare,  1 galbenus de ou,  1/2 pahar apa.  Se formeaza un aluat ce se da minim 30 de minute la rece inainte de a-l folosi.

Dupa aceea, se intinde, se imbraca o tava rotunda cu alautul si se introduce la cuptor, la foc mic, 15 minute. Pentru a nu se umfla in timpul cat sta la cuptor, inteapa aluatul cu o furculita si pune ceva greu peste el (sunt foarte folosite boabele de fasole puse pe o hartie de copt).

Dupa ce aluatul a stat 15 minute la cuptor se umple cu ingredientele alese de tine si se mai tine in cuptor circa 30-40 de minute.  Astfel, pe langa bacon, ciuperci, rosii cherry, sunca, branza si alte ingrediente ce iti mai sunt la indemana, tarta se umple la final cu un amestec fin preparat din 3-4 oua si 200 ml smantana cat mai grasa (cu cat e mai grasa smantana cu atat e mai fin quiche-ul).

Pe modelul de mai sus, dar de fiecare data cu pate brisee cumparat, am preparat urmatoarele tipuri de tarte:
Quiche cu Gorgonzola, Emmentaler si rosii cherry
Quiche cu spanac, branza, ceapa si susan
Quiche verde cu sparanghel, mazare, ardei gras si mozzarella


Repet, de multe ori prepar un quiche cu ce ingrediente am la indemana si nu ad litteram. Si am avut surprize foarte placute in acest fel. Tocmai de aceea iti recomand si tie sa pastrezi doar in linii mari o reteta si in rest sa o adaptezi propriilor gusturi. 

Bon Appétit!
Postat la: 11-03-2012 de admin
Scor: 0 din 0 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 articole

Postul Pastelui 2014: Challenge Accepted!

40 de zile de post. Pare o perioada interminabila. Desi...

Luna cadourilor incepe cu un dar pentru inima

Sarbatorile de iarna ocupa un loc special in sufletul...

Uleiul aruncat la chiuveta este gunoiul de sub pres!

Poate ca nu stiai, dar un litru de ulei alimentar uzat...

Cele mai frumoase spatii de design din Bucuresti le gasesti prin Lovely Design Hub

Viata e prea scurta ca sa nu incercam macar un lucru nou...

De Mos Nicolae imi doresc sa merg la Fire of Anatolia

6 decembrie 2013. Bomboane, dulciuri, portocale sau...